Wellington şehri ile ilgili 3. yazım olan bu yazıda sizlere bahsedeceğim konu Orta Dünya hayranları için, şehirdeki  Orta Dünya izleri ve Yüzüklerin Efendisi – Yüzük Kardeşliği filmindeki bir sahnenin çekim yerine yaptığım gezi olacak. Orta Dünya hayranı biri olarak Yeni Zelanda’da gezeceğim yerler ile ilgili araştırma yaparken muhakkak bakıyorum Yüzüklerin Efendisi serisi ile ilgili bir mekan var mı diye 🙂 Wellington ise Yüzüklerin Efendisi filminin doğduğu yer olduğu için filmle ilgili birçok öğe şehirde bulunmakta. Hatta öyle ki, şehre Middle of Middle Earth – Orta Dünya’nın Ortası ünvanı bile verilmiş. Ayrıca Wellington, son yıllarda ürettiği başarılı filmler nedeniyle Wellywood olarak da adlandırılmakta.

orta-dunyanin-ortasi-wellington
Orta Dunyanın Ortasi Wellington

Wellington Havalimanı’na varır varmaz Orta Dünya‘dan simgeler ve karakterlerle karşılaşmaya başlıyorsunuz. Uçaktan inip havalimanının içine doğru ilerledikten sonra cafelerin olduğu kısma geçtiğiniz zaman tepenizde uçan dev kartalları hatta Gwaihir‘in üzerinde oturmakta olan Gandalf‘ı da elinde parıldayan asası ile göreceksiniz. 🙂 Harika değil mi ama!

wellington-havalimani-gandalf-kartallar
Wellington Havalimaninda Gandalf ve kartallar

Bir diğer kısımda da, Hobbit filmindeki ejderha Smaug‘u kayaların arasında uyuklarken görebilirsiniz. Smaug maketini oldukça gerçekçi yapmışlar, hatta arada bir gözlerini açıp etrafı inceden süzüyor sanki altınlarını almaya gelen birilerini hissediyomuş gibi, asağıdaki instagram videomu izleyin.

wellington-havalimani-ejderha-smaug
Wellington Havalimani Ejderha Smaug

Weta Workshop Cave ve Orta Dünya

Orta Dünya hayranları için Wellington’da mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit Serileri’nin görsel efektlerini, silahlarını ve kostümlerini yapan Weta Şirketi’nin ziyaretçilere açık olan binası Weta Cave gelmekte.

Weta Şirketi, Weta Digital ve Weta Workshop olmak üzere iki alt şirketten oluşmakta. Weta Digital filmlere görsel efektler hazırlamakta, Weta Workshop da filmler için kıyafet, aksesuar, silah, kılıç, kalkan gibi malzemeler üretmekte. Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit Serileri’ndeki makyajlar, kostümler, kılıçlar, kalkanlar vs hepsi Weta Workshop’daki sanatçıların ellerinden çıkmış eserler. Başta Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit Serileri olmak üzere Contact, Van Helsing, King Kong, District 9, Avatar, The Planet of The Apes serisi ve daha birçok sağlam filme başarılı işler üretmiş bir şirket. Bu arada şirketin isim kaynağı da sadece Yeni Zelanda’da yaşayan Weta isimli dev bir böcek türü, zaten şirketin logosu da yine aynı böcek. Şirketin 3 kurucusundan birisi de Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit Serileri’nin yönetmeni Peter Jackson.

weta-workshop-binasi-wellington-
Wellingtondaki Weta Workshop Binasi

Wellington’da Weta Workshopu gezmek için tura katılmanız gerekiyor, web sitesinden katılmak istediğiniz tur saatini seçerek biletinizi alabiliyorsunuz. 3 farklı tur deneyimi var, full experience olarak sunulan turda sizi Wellington şehir merkezindeki toplanma noktasından araç ile alıp Weta Cave’ e kadar getiriyorlar. Tur bittikten sonra tekrar aldıkları yere bırakıyorlar ya da yol üzerinde istediğiniz bir yerde de bırakıyorlar. İçeride fotoğraf ve video kaydı yasak olduğu için Weta Workshop’un çalışma alanında gördüklerimizle ilgili malesef hiçbir görsel elde edemedim.

weta-workshop-ic-kismi-wellington
Weta Workshop ic kismi

Weta Cave’e ilk vardığımızda önce bizi küçük bir odaya soktular ve Yüzüklerin Efendisi ve diğer bazı filmlerde yapılan işler ile ilgili bir video izlettiler. Ardından Weta Workshop’un fırın kısmına geçtik ve burası en heyecanlı yeriydi. Genç bir rehberimiz vardı bizi önce bazı silahlar, kılıçlar, mızraklar, kalkanlar vs nin olduğu bir atölyeye götürdü ve buradaki aletlerin hangilerini tanıdığımızı vs sorup nasıl yapıldıkları ile ilgili bilgi verdi. Bu arada orada yer alan Hellboy’un silahını benden başka tanıyan çıkmadı 🙂 Hellboy dışında District 9 filminde kullanılan silahları da gösterdi hatta silahları elimize alıp inceleyebildik. Nasıl yapıldıkları ile ilgili bilgi verirken ilk etapta bilgisayarda 3 boyutlu modelleme ile silahların tasarımının oluşturulduğundan bahsederken kullandığı bilgisayarda Maya programında bir silah tasarımını evirip çevirip gösteriyordu az buçuk benim de 3 boyutlu tasarım geçmişim olduğu için ‘ulan bu programı burada kullanabilmek vardı bee’ diye iç geçirmeden edemedim.

weta-cave-uruk-hai
Weta Cave icinde Uruk Hai heykeli

Hatta Yüzüklerin Efendisi filmlerinde kullanılan zırhlardan örnek bir tane gösterdiler, görünüşte oldukça ağır gibi görünen zırhı elime aldığım zaman kuş gibi hafifti, ayrıca Sauron için iki farklı zırh yapılmış birisi metal malzemeden üretilmiş parlaklık ve yansıma etkisi vermesi için fakat Sauron’un hareket ettiği savaş sahnesindeki zırhı ise zırh içindeki oyuncunun rahat hareket edebilmesi ve zırhın hafif olması için özel bir malzemeden üretilmiş. Sauron zırhları da orada camekan içerisinde sergileniyordu. Bunların dışında yine Yüzüklerin Efendisi ve çalıştıkları diğer filmlerde kullanılan elbise ve aletler, Peter Jackson’ın çektiği ilk fimlerden bazı objeler de yer almaktaydı. Ayrıca 2005 tarihli Peter Jackson’ın yönettiği King Kong’un büyük bir modeli de orada yer almaktaydı. Te Papa Müzesi’ni gezerken Gelibolu: Savaşımızın Boyutu sergisi içindeki dev balmumu insan modellerinin de Weta Workshop’da yapıldığını söylemiştim, içeriyi gezerken son olarak bu insan modellerinin nasıl yapıldığını görme şansımız da oldu. Yine müze için yeni bir çalışma yapılıyordu ve oradaki bir bayan sanatçı, asker modelinin kafasına tek tek saç tellerini yerleştiriyordu.

weta-cave-gollum-heykeli
Weta Cave Gollum heykeli

Weta Workshop turumuz tamamlandıktan sonra bizi serbest bıraktılar ve Weta Cave’in mağazasının içinde dolaşma şansımız oldu. Mağazanın içinde büyük ve küçük boyutlarda özellikle Yüzüklerin Efendisi karakterleri ağırlıklı olmak üzere bir çok film karakterlerinin figürleri bulunmakta. Ayrıca Weta Cave’in bahçesine çıktığınız zaman iki tane gerçekçi Troll heykeli bulunmakta. Hava aydınlık olduğu için taş kesilmiş olan trollerin yanında rahatça takılıp resim de çekilebiliyorsunuz.

weta-cave-troll-heykeli-wellington
Weta Cave bahcesinde Troll heykeli

Frodo’nun Kılıcı Sting Ellerimde

Son olarak Weta Cave’den ayrılmak için araca bindiğimiz sırada elinde bir çanta ile bir çalışan geçiyordu bizim aracın şoförü yanına gidip konuşmaya başladı ve elindeki çantayı alıp araca gelip ‘Frodo’nun kılıcını görmek ister misiniz?’ diyerek çantadan Frodo’nun kılıcı Sting’i çıkarıp gösterdi 🙂 Yüzüklerin Efendisi için Frodo’nun kılıcı olarak üretilen kılıçlardan birisiymiş, biz de elimize alabilir miyiz dediğim de tabii deyip kılıcı bize de verdi ve ömürümüzde bir daha yakalayamacağım bir şansı edinip Frodo’nun kılıcını elime almış oldum 🙂 Günün en önemli anılarındandı.

weta-cave-frodonun-kilici-sting
Weta Cave Frodonun kilici Sting

Wellington şehir merkezinde yine Weta Şirketi tarafından şehirdeki sinema sektörüne ithafen dikilmiş Tripod adında üç ayaklı bir kamera heykeli de bulunmakta.

wellington-tripod-kamera-heykeli-wellington
Wellingtonda Weta tarafindan dikilen Tripod heykeli

Victoria Dağı – Hobbitler ve Kara Süvari

Weta Cave’den ayrıldıktan sonra Tripod heykelinin yakınında araçtan indik ve sonraki durağımız olan Victoria Dağı’na ulaşmak için otobüse bindik. Wellington’ın manzarasını panoramik olarak görmek için 196 metre yüksekliğindeki Victoria Dağı’nın tepesine kadar yürüyebilirsiniz. Tepeye kadar ulaşan geniş yürüyüş yolları var tırmanmak çok da zor değil fakat zaman istiyor.

Wellington’da Victoria Dağı’na benim asıl gitme sebebim ise Yüzüklerin Efendisi ile olan bağlantısı. Yüzüklerin Efendisi’nin ilk bölümü Yüzük Kardeşliği’nde Frodo ve diğer hobbitler tarladan yiyecek çalarken yuvarlanıp bir patika yola düşüyorlardı. Daha sonra Frodo bir gariplik hissediyor ve patikanın altındaki çukura saklanıyorlardı. Ardından gerilim basıyor ve Kara Süvari ortaya çıkıyordu. İşte bu sahneler Victoria Dağı’nda çekilmiş ve Hobbitlerin yuvarlanarak düştükleri o patika yol dağın zirvesine çıkan yürüyüş yolu. Ayrıca Hobbitler’in Kara Süvari’den saklanmak için sığındıkları oyuk da resimde gördüğünüz yolun sol kısmında hala durmakta.

kara-suvari-hobbitler-cekim-yeri-wellington
Hobbitlerin Kara Suvari ile karsilastiklari yer-Victoria Dagi

Resme bakınca içine girilmeyecek kadar küçük bir oyuk gibi görünüyor fakat zaten filmin çekimleri sırasında orada yer alan ağaç da sonradan yapılma yapay bir ağaç olduğu için çok büyük bir oyuğa ihtiyaçları olmamıştır muhtemelen. Nasıl olduysa oyuğun karşıdan resmini çekmemişim ancak Wellington’a tekrar gittiğimde Victoria Dağı’na tekrar çıkıp o oyukta bir resim çekileceğim kesinlikle 🙂 Victoria Dağı’na ulaştığınız zaman, çekimlerin yapıldığı bu noktayı bulmak kolay. Patika yolların üzerindeki küçük tabelaları takip ederek bu noktaya ulaşabiliyorsunuz.

hobbitlerin-yuvarlanarak-dustukleri-yol-wellington
Hobbirlerin yuvarlanarak dustukleri yol

Yüzüklerin Efendisi’ndeki Hobbit ve Kara Süvari sahnesinin çekim yerini gördükten sonra Victoria Dağı üzerinde daha fazla zaman harcamadık. Zamanımız artık kalmadığı için dağın zirvesine çıkıp şehrin panaromik manzarasını göremeden, Acukland’a geri dönmek üzere havalimanına doğru yola çıkarak Wellington gezimizi sonlandırmış olduk.

Üç ayrı yazı olarak aktardığım Wellington gezim boyunca gezdiğim yerleri ve izlemiş olduğum rotayı dilerseniz bu linke tıklayarak Google Maps üzerinden görebilirsiniz. Önümüzdeki zaman içinde Wellington’a tekrar bir gezi planım var, Yüzüklerin Efendisi çekim yerlerinden gidemediklerimi görmek için tekrar şehri ziyaret edeceğim. Bu da demek oluyor ki Wellington’daki Yüzüklerin Efendisi çekim yerleri ile ilgili ileride bir yazı daha ekleyeceğim şimdilik beklemede kalın lütfen 🙂

Bu arada Yeni Zelanda’da yaşadığım süre boyunca Yüzüklerin Efendisi filmlerinin çekildiği yerlerin bir çoğunu gezmiştim, buradan çekim yerleri ile ilgili yazımı da okuyabilirsiniz. Wellington şehrindeki Yeni Zelanda Meclis Binası ve diğer yerler hakkındaki yazımı buradan, Yeni Zelanda Müzesi içerisindeki Gelibolu : Savaşımızın Boyutu isimli sergi hakkındaki yazımı da buradan okuyabilirsiniz.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumu yazın!
İsminizi yazın