Kyoto‘nun Arashiyama Bölgesi içinde yer alan Tenryuji Tapınağı, Kyoto’daki beş büyük Zen tapınaklarının içinden en önemlisi olarak gösterilmekte ve Unesco’nun Dünya Mirasları Listesi içinde de yer almakta. Tapınak alanı birden fazla yapı ve büyük bir bahçe ile bütünleştirilmiş geniş bir alandan oluşmakta. Önündeki caddede lokantalar, kahve dükkanları, hediyelik eşya dükkanları vs bulunmakta ve modern sokak görünümünden ziyade daha eski tarz bir sokak görünümünde.

Tenryuji tapinagi onundeki cadde
Tapinagin on kismindaki cadde
Arashiyama sokaklari - Kyoto
Arashiyama sokaklari

Sağ tarafa doğru ilerleyince Katsura Nehri ve üzerine kurulu olan Togetsukyo Köprüsü var. Köprü ilk olarak Heian Dönemi’nde (794-1185) kurulmuş, 1930 yılında da tekrar inşa edilmiş. Köprü’nün üzerine çıktıktan sonra etrafınızda dağlar, sakura ağaçları, eski evler ve nehir ile süslenmiş geniş bir manzara oluşuyor.

Togetsukyo Koprusunden Arashiyama dağları - Kyoto
Togetsukyo Koprusunden Arashiyama daglari
Togetsukyo Koprusunden Arashiyama - Kyoto
Togetsukyo Koprusunden Arashiyama

Sabahın erken saatlerinde Fukuchiyama’ya gitmeden önce buraya gelip sokaklarında gezinmiştik de sabah saatlerinde burada gezerken huzuru, sakinliği tümüyle hissediyorsunuz.

Tenryuji Tapınağı Hakkında

Tenryuji Tapinagi girisi - Kyoto
Tenryuji Tapinagina caddeden giris

Tenryuji Tapınağı’nın bugünkü bulunduğu alanda 800’lü yıllarda dönemin İmparatoriçesi Kachiko tarafından Japonya’nın ilk Zen Tapınağı Danrinji Tapınağı yaptırılmış. Fakat 928 yılında yangın nedeniyle bu tapınak yıkılmış ve çok sonraları 1339 yılında aynı alanda Shogun Ashikaga Takauji tarafından henüz yeni ölmüş olan imparator Go-Daigo anısına Tenryuji Tapınağı yaptırılmış ve zen ustası Muso Soseki de kurucu başrahip olarak seçilmiş. Aynı zamanda tapınağın bahçesini düzenleyen kişi de Soseki’ymiş. Tapınak kurulduğu zamandan itibaren günümüze kadar sekiz büyük yangın geçirmiş ve bir çok kez yenilemeden ve değişiklikten geçirilmiş fakat tapınağın bahçesi ise yüzyıllardır ilk düzenlendiği zamandan bugüne kadar orjinal formunda kalmış. Tapınağın resmi web sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.

İçindeki yapılardan Hatto, geçmişte Zen ustalarının vaaz ve öğretilerini verdiği binaymış fakat günümüzde genellikle önemli tören organizasyonları için kullanılmakta. Yapının tavanına 1899 yılında Meiji Dönemi dönemi sanatçısı Suzuki Shonen tarafından bir ejderha çizimi yapılmış.

Tenryuji Tapinagi Hatto Binasi - Kyoto
Tenryuji Tapinagi Hatto Binasi

Daha sonra tapınağın ilk baş rahibi Muso Soseki’nin ölümünün 650. yılına özel yapılan yenileme çalışmaları kapsamında 1997 yılında Kayama Matazo tarafından yapılmış yeni bir ejderja çizimi eski çizim ile değiştirilip tavana yerleştirilmiş.

Hattonun tavanindaki ejderha - Tenryuji Tapinagi
Hattonun tavanindaki ejderha

Bugün tapınağı ziyaret ettiğinizde bu ejderhayı görebiliyorsunuz ve binanın içinde dolaşırken nereye giderseniz gidin ejderhanın gözleri ile sizi daima takip ettiğini göreceksiniz. Ejderhayı videoya almayı çok istemiştim fakat içeride malesef kamera kullanmak yasak. Hatto binası ana caddeden alana giriş yaptıktan sonra ilerleyince sol tarafınızda kalıyor biraz ilerisinde de bilet satış ofisi ile hediyelik eşya satış yeri var.

Biraz daha ilerledikten sonra da tapınağın ana yapılarından bir diğeri olan Kuri karşınıza çıkıyor.

Ternyuji Tapinagi Kuri Binasi - Kyoto
Ternyuji Tapinagi Kuri Binasi – Kyoto

1899 yılında inşa edilip 2013 yılında restorasyondan geçirilmiş, günümüzde tapınağın mutfak ve idari ofislerini barındırmaktaymış, dış görünümünün güzelliği nedeniyle en çok fotoğralanan yapı olduğu için Tenryuji Tapınağı’nın bir nevi yüzü olmuş bu yapı. Bunların dışında on kadar küçük-büyük bina ile daha evvel yazdığım gibi Muso Soseki tarafından düzenlenmiş bir de bahçesi bulunmakta.

Tenryuji Tapinagi - Arashiyama - Kyoto
Tenryuji Tapinagi – Arashiyama – Kyoto
Tenryuji Tapinagi - Arashiyama - Kyoto
Tenryuji Tapinagi – Arashiyama – Kyoto
Tenryuji Tapinagi - Arashiyama - Kyoto
Tenryuji Tapinagi – Arashiyama – Kyoto

Tapınak içine ve bahçeye girişler yaz dönemlerinde sabah 8:30’dan akşam 17:30’a, kış dönemlerinde (21 Ekim – 20 Mart arası) akşam 17:00’e kadar açık. Biz Fukuchiyama trenine binmek üzere erkenden ayrıldığımız için henüz kapalı olan tapınak binalarının içine ve bahçeye giremedik. Yalnız 2013 yılındaki gezimde hem bahçeyi hem tapınağın içini gezme fırsatını yakalamıştım. Hatto ve Kuri binalarının önüne kadar biletsiz yürüyebiliyorsunuz fakat daha ileriye ve binaların içine geçebilmek için bilet almanız gerekiyor. İçerideki binalar ile bahçeyi de gezmek isterseniz bilet ücreti 800 yen, yok ben sadece bahçeyi gezeceğim derseniz ücret 500 yen oluyor. Bir not daha eğer ki şu ejderhayı görmem lazım diyorsanız ekstra olarak 500 yen daha ödemek gerekiyor. Ejderha çiziminin olduğu Hatto binasının giriş ücreti diğerlerinden ayrı tutuluyor. Tapınağa Keifuku Tren İstasyonu‘na geldikten sonra 5 dakika ya da JR Saga-Arashiyama tren istasyonundan 10 dakika kadar bir yürüme ile ulaşabiliyorsunuz.

Keifuku Tren Istasyonu - Arashiyama -Kyoto
Keifuku Tren Istasyonu – Arashiyama -Kyoto

Arashiyama’da Görülecek Diğer Yerler

Arashiyama’ya gelmişken daha fazla zaman harcamanıza sebep olacak görmeye değer başka yerler de var. Tenryuji’yi geçince sol tarafta kalan meşhur Bambu Ormanı‘nda uzun bambu ağaçlarının arasında yürümeyi kesinlikle tavsiye ederim, Arashiyama’ya kadar gelmişken mutlaka görülmesi gerekenlerden bence. Kyoto’nun en eski tapınaklarından biri olan, arihi 800’lü yıllara dayanan 1200 yaşındaki Daikakuji Tapınağı‘nı da gezip görebilirsiniz. Bir de Tenryuji’den Togetsukyo Köprüsü’ne ulaşıp karşıya geçtiğiniz zaman sağ tarafta kalan Iwatayama Maymun Parkı‘na gidip ağaçların arasından 160 metre yüksekliğindeki dağın tepesine kadar bir yürüyüş yapıp Arashiyama’nın manzarasını seyreyleyebilirsiniz.

Togetsukyo Köprüsü’nden Tenryuji Tapınağı’nın giriş kısmına kadar çektiğim videoyu da aşağıdan izleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumu yazın!
İsminizi yazın