Ülkelerin yurtdışından getirilebilecek ürünler için genelde belirli kriter ve yasakları olmakta. Yeni Zelanda bu konuda işi çok sıkı tutan ülkelerden birisi ve riskli ürünler olarak belirttikleri ürünleri girişte ya deklare etmeniz gerekiyor ya da çöpe atmanız gerekiyor. Ülkeye sokmak istediğiniz şeye bağlı olmakla birlikte yanınızda getirdiklerinizi deklare ettiğiniz takdirde içeri sokabilme şansınız da var. Fakat Yeni Zelanda’ya girişte deklare etmezseniz veya yanlış bilgi verdiğiniz takdirde 400 yeni zelanda doları ceza ödemeniz gerekiyor.
Uçakta size verilen Passenger Arrival Card (yolcu varış kartı) formunu doldurarak yanınızda neler getirdiğinizi belirtebiliyorsunuz. Ticari ürünlerde vs doğal olarak deklarasyon yapılması gerekiyor ancak ben bu yazıda kendi tecrübeme dayanarak, geçen hafta tatil için gittiğim Türkiye’den Yeni Zelanda’ya dönerken yanımda getirdiklerim ve ilgili kurallar hakkında yazıp, Türkiye’den Yeni Zelanda’ya uzun süreli gelecek olanlar için yanlarında neler getirebilecekleri hakkında fikir vermeye çalışacağım. Yalnız şunu öncelikle belirteyim ki benim için problem yaratmayan bu ürünler belki sizin için problem yaratabilir, yani ben rahatça getirdiğim için siz de rahatça getirebilirsiniz diye bir garanti vermiyorum sizlere.
Yeni Zelanda’ya Girişte Biosecurity Taraması
Uçaktan inip pasaport kontrolünden geçip bavulunuzu da aldıktan sonra, Yeni Zelanda topraklarına giriş yapmadan önce taramadan geçeceğiniz biosecurity alanına doğru giderken sağda solda bir sürü uyarı levhaları görürsünüz. ‘Ya deklare et, ya çöpe at ya da cezayı öde – Deklare etmek için son şansın!‘ gibi uyarı yazıları.
Biyogüvenlik alanında ilk önce görevli memurlar elinizdeki varış kartlarınızı inceleyerek size birkaç soru soruyor ve yanınızda riskli ürün var olup olmamasına göre ya biosecurity aramalarının yapıldığı kısma yönlendiriyor ya da direk çıkışa gönderiyor. Arama kısmına gönderildiğiniz takdirde oradaki görevli memurlar bavulunuzu açıp bütün eşyalarınızı arayabiliyorlar ve size sorular soruyorlar. Biyogüvenlik aramalarındaki kendi tecrübemi ilerleyen kısımda aktaracağım.
Yeni Zelanda’ya Girişte Getirilen Para
Öncelikli olarak Yeni Zelanda’ya girişte yanınızda eğer 10.000 yeni zelanda doları ve üzeri miktarda para getiriyorsanız ya da Yeni Zelanda’dan çıkarken götürüyorsanız, Border Cash Report adlı bir formu doldurup bunu deklare etmeniz gerekiyor. Buradaki paradan kasıt sadece cebinizdeki nakitten ziyade; çek, bono, posta havalesi vs gibi para içeren araçları da kapsıyor. Eğer beyanda bulunmazsanız ya da yanlış beyan yaparsanız para cezası, hapis cezası ya da paranıza el koyulması gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yeni Zelanda’ya Getirilecek Tarımsal Ürünler
Yeni Zelanda’ya giriş yaparken yapılan aramalarda en çok dikkat edilenler tarımsal ürünler. Getirilen tarımsal gıda ürünlerinin beraberinde zararlı bazı böcekleri ve ülkenin doğasına zarar verebilecek hastalıkları yanında getirebilme ihtimalinden dolayı bilhassa bu konuya titizlik gösteriyorlar. Özellikle taze meyve ve sebze ürünleri, bal, et ve balık ürünlerinin getirilmesine müsaade edilmiyor ve girişte imha ediliyor.
Çok az miktarda da olsa yanınızda bulunduğu takdirde deklare edilmesi gereken ve riskli olarak görünen gıda ürünlerini şöyle sıralayabilirim:
- Taze meyve-sebze ürünleri ile kurutulmuş, pişirilmiş, paketlenmiş meyve-sebze ürünleri
- Et ürünleri
- Deniz ürünleri
- Yumurta
- Süt ve süt ürünleri
- Mantar
- Bal ve bal içeren ürünler
- Tohumlar
- Fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler, baharatlar ve patlamamış mısır
Pişirilmiş, kapalı ve ambalajlanmış olan gıda ürünleri genelde sıkıntı yaratmıyor, hatta fındık gibi kabuklu yiyecekler de 1-2 kiloya kadar problem olmuyor. Ambalajlı ürünlerin de IHS (Import Health Standard) dedikleri belirli standartlara uygun olması gerekiyor; ambalaj üzerinde ürünün hangi ülkede üretildiği, içeriğinin vs yazılı olması gibi. Bu ürünlerin deklare edilmesinin istenmesi içeri sokamayacağınız anlamına gelmiyor, getirdiğiniz ürüne ve miktarına göre problemsiz şekilde içeriye sokabilmenize müsaade edebiliyorlar ya da çöpe attırıyorlar. Ben 1 buçuk sene aradan sonra Türkiye’ye gitmişken ayrılmadan evvel yaptığım market alışverişinde bir sürü yiyecek ve atıştırmalık ürünler almıştım ve Yeni Zelanda’ya gelirken bavulun içerisinde yanımda getirdim. Reklam yapmıyorum, iştahınızı gıdıklamak da istemiyorum fakat aşağıdaki resimde de görebileceğiniz üzere problemsiz şekilde getirdiğim yiyecekler:
- 16 paket hazır çorba 🙂
- 1 kg paketlenmiş mercimek
- 1kg paketlenmiş bulgur
- 4 paket noddle
- 1 paket pişmaniye
- Paketlenmiş helva
- çikolatalı-vanilyalı, bisküviler, gofretler, paketlenmiş hazır salepler, paketlenmiş galeta, paketlenmiş ay çekirdeği
- Giresun’dan getirdiğim 2 kilodan biraz fazla ambalajsız fındık 🙂
Yukarıdaki tüm bu ürünleri passenger arrival card (yolcu varış kartı) na doğru şekilde yazmıştım ve herhangi bir problem olmadan içeriye sokabildim. Ekstra olarak getirdiklerim arasında problem yaratan tek şey Giresun’dan küçük bir kavanoz içine koyup getirdiğim toprak oldu. Biyogüvenlik alanına girişteki memurun yanına vardığımızda ilk önce varış kartına yazdığım yiyecekler ile ilgili ne tür yiyecekler olduğunu ve bal var mı diye sordu. Sonrasında ben yanımda az miktarda toprak olduğunu ve problem yaratır mı diye sordum. Ne kadar var dedi kavanozu çıkarıp gösterdim ve sonrasında bizi arama kısmına yönlendirdi. Oradaki bayan da toprağı sordu ve kavanozu verdim daha sonra bilgisayarda gidip sanırım kuralları gözden geçirdi ve geri gelip ‘İstersen içeri sokabilirsin fakat öncesinde toprağın işlem görmesi gerekiyor ve işlem için 60 nzd ödemen gerekiyor’ dedi. Yapılacak olan işlem de ortalama 5 gün falan sürecekmiş. Ben de gerek yok o zaman deyip imha edebilirsiniz dedim ve kavanozu boşaltıp temizleyerek bana geri verdi. Bavulları açıp bakmadılar yiyecekler ile ilgili vs arama da yapılmadı sadece toprağımı benden aldıktan sonra x-ray den geçip çıkışa gittik. Bu arada biz bu işlemleri yaparken hemen yan tarafımda bir ailenin bavullarını açıp botlarına kadar herşeyi eldivenle inceliyorlardı. Bot, çizme gibi eşyaları getirirken kesinlikle çamur ve toprak parçası olmamasına dikkat edin güzelce temizlenmiş olmasına özen gösterin yoksa yüksek ihtimal problem olacaktır. Benim bavulumda temizlediğim botum vardı problem olmadı.
Yeni Zelanda’ya Girişte Sigara ve Alkol Kısıtlaması
Özellikle sigara bağımlıları için en önemli konu bu olacaktır 🙂 Şuan Yeni Zelanda’da en ucuz sigaranın 23 yeni zelanda doları olduğunu belirteyim arkadaşlar. Bu fiyatı duyunca gelmeyi planlayan bir çok kişi yanında bol miktarda sigara da getirmenin hesabını yapacaktır fakat malesef Yeni Zelanda’ya giriş yaparken getirebileceğiniz sigara miktarı en fazla 50 adet ya da 50 gram tütün. Paket olarak değil tane olarak yani dal olarak 50 dal getirebiliyorsunuz kişi başına. 2014’e kadar 2 kartona kadar sınırlama yokmuş fakat 1 Kasım 2014 den itibaren 50 adet sınırlaması koymuşlar. 50 daldan fazla getireceğiniz tütün ürünleri vergiye tabii tutuluyor. 50 adetin üzerindeki sigaralar için alınan vergi miktarını öğrenmek için buraya göz atabilirsiniz. Ben Yeni Zelanda’ya ilk gelirken Malezya’dan uçağa binmeden önce ucuz olduğu için 1 karton sigara almıştım fakat Yeni Zelanda’ya inince 50 dal sınırını öğrendiğim zaman şaşırmıştım. Sigara bağımlısı değilim keyfime göre içtiğim için 1 karton bana 1 yıl boyunca hayli hayli yeter diye düşünüyordum fakat malesef öyle olmadı. Taramaya girmeden evvel bir görevli bana doğru yaklaşıp hoşgeldiniz nereden vs diye sormuştu ben Türkiye deyince ‘aa Türkiye’den pek ziyaretçimiz olmuyor ne güzel’ demişti daha sonra ben de adamı samimi görüp durumdan bahsettim; ‘Bir karton sigaram var acaba bavulun içine soksam taramada görürler mi ne tavsiye edersiniz yoksa atayım mı çöpe?’ diye sorunca adam eşimi de kastedip ‘iki kişisiniz toplam 100 tane getirebilirsin onun dışındakiler sana kalmış istersen deneyebilirsin belki farkedilmez ama bana sorarsan çöpe at derim’ demişti. Daha sonra ben de dediği gibi yapıp 5 paketi ayırıp geri kalan hiç açılmamış 5 paketi çöpe atmıştım.
Alkol getirmeyi düşünenler için de getirilebilecek maksimum alkol miktarını da belirteyim;
6 şişeden (4.5 litre) fazla şarap ya da 12 teneke kutudan (4.5 litre) fazla bira olursa vergilendirmeye tabii tutuluyor. Diğer alkol ürünleri için de her biri 1.125 ml den fazla olmayacak kadar 3 şişeden fazla olursa vergilendirmeye tabii tutuluyor.
Yeni Zelanda’ya Girişte Diğer Deklare Edilmesi Gerekenler
Eğer yanınızda getiriyorsanız deklare etmeniz istenen diğer eşyaların bazıları şunlar:
- Her tür bitki, çiçek, tohum, böcek, ilaç, hayvan ve hayvan ilaçları, toprak
- Kullanılmış balık tutma aletleri, kullanılmış bahçe aletleri
- Doğada kullanılmış bot, çizme, çadır, kamp aletleri, golf ve bazı spor aletleri vs
Bu yazıda genel olarak sizleri ilgilendirme olasılığı fazla olduğunu düşündüğüm eşyalar ile ilgili olan kısıtlamaları listeleyip açıkladım, deklare edilmesi istenen ve riskli olarak nitelenen diğer eşyaların tümünü incelemek için bu sayfayı da okuyabilirsiniz.
merhaba köpeğimi getirmek istiyorum aslında şöyle bir sene sonra yeni zellandaya taşınma planları yapıyoruz 6 yaşında köpeğimiz var getiremiyor muyuz ? tarım orman müdürlüğünde hayvan sağlığı şubesinde çalışıyorum yurt dışı hayvan çıkışları bizden yapılmakta her ülkenin kendi prosüdürü var biliyorum fakat çıkartamama durumuna hiç denk gelmedim .umarım bir sıkıntı yaşamayız teşekkür ederim .
Merhaba konu hakkında bilgim yoktu ancak ufak bir arama yaparak mesaja eklediğim linkteki bilgiye ulaştım. Belirli kurallar dahilinde evcil hayvanları Yeni Zelanda’ya getirebiliyorsunuz, detaylar için aşağıdaki linki ziyaret edin.
İyi günler.
https://tinyurl.com/y9pf6f6r
Leyla hanım, merhaba bu yorumu görür musunuz bilmiyorum ama bizde aynı planı yapıyoruz ama çok üzgünüm ki bugün yeni zelanda ve avusturalya ya köpeğimizi alamıyorlarmış? Siz götürebildiniz mi ? Ben numaramı versem konuşabilir miyiz?